Armoedebeleid D66 Oisterwijk
D66 Oisterwijk laat iedereen vrij maar niemand vallen
Momenteel zitten we midden in ‘de tweede golf’ van Covid-19. Dit heeft een enorme impact, op onze samenleving én de economie. Veel meer huishoudens raken in financiële problemen. De kinderombudsvrouw waarschuwde deze zomer al voor meer nieuwe armoede onder gezinnen met kinderen. En dat was dus vóór die tweede gedeeltelijke lockdown.
Kinderen die opgroeien in armoede, hebben later extra veel kans om zelf ook in armoede terecht te komen. D66 wil ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen als het gaat om sport, cultuur en vanzelfsprekend ook onderwijs.
We kunnen en moeten nog veel meer dan nu het geval is, inzetten op het voorkomen van schulden in plaats van het oplossen van reeds aanwezige schulden. Zeker bij jongeren. Een preventieve aanpak waarbij een budgetscan wordt gedaan waarna een budgetplan wordt opgesteld, kan veel leed en extra kosten voorkomen.
Mensen die moeite hebben met het ingewikkelde systeem van sociale zekerheid en toeslagen, willen we ondersteunen met maatwerk. Waar het voor ons om draait, is dat mensen in armoede zo snel mogelijk weer zelfredzaam worden.
D66 doet een voorstel om een pilot te starten met de implementatie van een nieuwe methodiek, Mobility Mentoring®. Deze aanpak ondersteunt mensen bij het aanpakken van hun financiële en sociale problemen. Het doel is dat zij economisch (weer) zelfredzaam worden. D66 laat mensen niet vallen en zet zich in om mensen te ondersteunen bij hun aanpak om weer gelukkig en gezond te functioneren in de samenleving.